Nationaal Scheikundeolympiade Comité 2020
Emiel de Kleijn – Voorzitter
Van 2007 – 2024 was ik curriculumontwikkelaar scheikunde bij SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum, in Amersfoort en was medeverantwoordelijk voor het scheikunde examenprogramma voor havo en vwo. Daarnaast coördineerde ik de acht bèta-olympiades in Nederland.
Daarvoor heb ik 25 jaar gewerkt als schei- en natuurkundedocent in het voortgezet onderwijs en ben ik aansluitingscoördinator vo-ho en beleidsmedewerker geweest aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook heb ik enkele jaren gewerkt als vakdidacticus en lerarenopleider aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
In de loop der jaren heb ik gemerkt dat ik bijna alles wat te maken heeft met natuurwetenschappelijk-onderwijs en het promoten daarvan, erg leuk vind.
Vanaf 2000 ben ik betrokken bij de scheikundeolympiade.
Daarnaast ben ik mede-initiatiefnemer en oprichter van de EOES (European Olympiad of Experimental Science; voorheen genaamd EUSO (European Union Science Olympiad) en de IJSO (International Junior Science Olympiad). De EUSO is een wedstrijd voor leerlingen uit de bovenbouw van h/v, waarbij de deelnemers in groepjes van drie problemen moeten oplossen via het doen van practicum dat zowel biologische, natuurkundige als chemische elementen bevat. De IJSO is een wedstrijd op het gebied van science (na-sk-bi) voor derde klassers h/v, waarbij zowel theorie & practicum en individueel- & groepswerk een rol speelt. Sinds 2022 ben ik President van de IJSO en wil daarmee ook internationaal mijn steentje bijdragen aan het uitbouwen van deze junior scienceolympiade.
Evenals voorgaande jaren, heb ik weer veel zin in het nieuwe olympiadejaar en ik ben er van overtuigd dat we er samen weer een succes van gaan maken.
Kees Beers
Nadat ik in 1973 ben afgestudeerd (hoofdvak Analytische Chemie, bijvak Microbiologie) heb ik drie jaar op Curaçao lesgegeven. Daarna heb ik tot 1999 op het Staring College in Lochem gewerkt. Vanaf 1999 heb ik als toetsdeskundige op het Cito gewerkt. Daar was ik vooral betrokken bij de totstandkoming van de VWO examens scheikunde. Ook de Scheikundeolympiade zat in mijn pakket. In juli 2010 ben ik met pensioen gegaan. Daardoor is mijn betrokkenheid bij de totstandkoming van de scheikunde-examens voorbij, maar de eindredactie van de toetsen voor de Scheikundeolympiade doe ik nog steeds. Het is leuk en uitdagend werk en het houdt je scherp (hoop ik). De tijd die over is, besteed ik aan het bespelen van de piano, operabezoek, tuinieren, fietsen in Engeland met de Rough Stuff Fellowship, kleinkinderen.
Johan Broens
Na gymnasium-bèta heb ik doctoraal organische chemie met bijvak polymeerchemie gedaan aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hierna heb ik ruim drie jaar gewerkt aan de HTS/School voor Laboratorium Personeel te Hengelo(O). Toen daar inkrimpingen dreigden, ben ik verkast naar vwo/havo aan de Rijksscholengemeenschap in Leeuwarden. Die later onder andere benamingen onderdeel werd van de scholengemeenschap Piter Jelles.
Naast mijn werk ben ik actief geweest in het regionaal en landelijk bestuur van de sectie Scheikunde van de NVON. Achtereenvolgens heb ik hier de functies doorlopen van: landelijk kringcoördinator, secretaris en voorzitter. Namens de NVON heb ik daarom een jaar meegedraaid in het bestuur van C3, destijds een onderdeel van de VNCI. Zo heb ik ook elf jaar zitting gehad in de sectie scheikunde vwo/havo van de CEVO (de commissie van drie die de eindexamens moest vaststellen). En ben ik begin jaren tachtig beland in de redactie van BINAS (van de 2e t/m de 5e druk).
Daarnaast was ik nog voorzitter van oudercommissies en van de tennisvereniging in het dorp.
Omdat ik in '85 en '86 al eens meegedraaid had bij de scheikundeolympiade, werd ik na mijn pensionering al vlot weer gevraagd om weer toe te treden tot het olympiadecomité. En een paar jaar later als penningmeester opgenomen in het bestuur van de Stichting Scheikundeolympiade.
Een redelijk aantal jaren ben ik nu ook al betrokken bij de EUSO en bij de IJSO. Zo blijf ik nog op een leuke manier aan het vak gekoppeld.
Op verzoek mocht ik afgelopen twee jaar een gastles scheikunde geven aan kinderen van een basisschool respectievelijk in en bij mijn woonplaats Bergum.
Ik ben getrouwd met Ineke. Wij hebben een zoon, twee dochters en twee kleinkinderen.
Martin Groeneveld
Na mijn studie scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden (1978–1983) heb ik aansluitend een promotieonderzoek aan dezelfde universiteit bij de vakgroep bio-anorganische chemie gedaan. In het promotieonderzoek is de elektronenoverdrachtsreactie van het blauwe kopereiwit azurine in detail bestudeerd. In 1987 is het promotieonderzoek afgerond bij prof.dr.J. Reedijk.
Van 1987 tot 2003 ben ik werkzaam geweest bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips. Ik heb ongeveer zeven jaar onderzoek verricht aan vloeibare kristallijne materialen voor LCD's. Vervolgens ongeveer negen jaar een Research & Development groep geleid die de packaging van opto-elektronische devices voor breedband telecommunicatie toepassingen verzorgde.
In 2003 heb ik mijn eerstegraads onderwijsbevoegdheid scheikunde behaald aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent scheikunde, natuurkunde en ANW. Achtereenvolgens op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, het Stedelijk College in Eindhoven en sinds 2008 op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Momenteel ben ik sectieleider Scheikunde op onze school alsmede Olympiade Coördinator.
Sinds 2011 participeer ik in de opgavengroep van de Scheikundeolympiade, en sinds 2013 zit ik in het Nationaal Scheikundeolympiade Comité en ga ik regelmatig mee met het Nederlandse team naar de Internationale Chemieolympiade.
Ik woon in Waalre, ben getrouwd en heb twee kinderen.
Peter de Groot †15-12-2020
Peter heeft 39 jaar lesgeven als docent scheikunde (natuurkunde, biologie, wiskunde, ANW en NLT) en was al enkele jaren met pensioen. Hij was tot aan zijn overlijden (35 jaar) betrokken bij de scheikundeolympiade – vooral vakinhoudelijk (o.a. maker van toetsen en theorieboek) – en co-auteur van Binas informatieboek. Door de VNCI (Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) werd Peter eens in het zonnetje gezet als docent die in de loop van 25 jaar de meeste toptalenten scheikunde heeft geleverd.
Van jongs af aan had Peter een passie voor alle bètavakken, maar hij vond scheikunde toch altijd het mooiste vak: het vereist gestructureerd denken, legt veel dwarsverbanden, is zeer breed en afwisselend. De jaarlijks terugkerende olympiade gaf voor hem de sjeu aan het geheel.
Peter werd in 2012 tijdens de 32e NSO aan de Technische Universiteit Eindhoven benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau vanwege zijn olympiade activiteiten en zijn landelijke verdiensten voor de excellentie van het bèta-onderwijs.
Dick Hennink
Na mijn gymnasiumtijd heb ik scheikunde (hoofdvak Organische Chemie, bijvak Microbiologie) gestudeerd aan de VU te Amsterdam. In 1977 ben ik begonnen als docent scheikunde in het VO. Ik heb in het begin van mijn loopbaan in alle onderwijstypen (mavo, havo en vwo) lesgegeven. Na een aantal jaar voornamelijk in de bovenbouw havo en vwo gewerkt. Op mijn school, het Segbroek College te Den Haag, ben ik ook een tijdlang examensecretaris geweest. Van 1996 tot 2005 ben ik lid geweest van de groep docenten die zich bezighoudt met het construeren van examenopgaven. Vanaf 2005 tot 2017 heb ik bij Cito aan de eindexamens gewerkt. Al deze bezigheden heb ik steeds gecombineerd met het lesgeven. Aan bijna al dit werk is een einde gekomen met mijn pensionering in 2017. Nadien werk ik nog steeds voor (bij elkaar) één dag op mijn school en ben ik veel meer betrokken geraakt bij het werk voor de Scheikundeolympiade. In 2018 ben ik voor het eerst mee geweest naar de Internationale Chemieolympiade (Bratislava en Praag). Een mooie ervaring: zoveel jonge mensen uit de hele wereld met chemie en met elkaar bezig te zien. Oh ja, hobby's: schaken, tuinieren, concertbezoek, lezen, maar daar heb ik minder tijd voor dan ik had gedacht toen ik met pensioen ging.
Marijn Jonker
Nadat ik mijn diploma heb gehaald voor het vwo op CSG Dingstede in Meppel, ben ik gestart met de opleiding scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In eerste instantie viel mijn oog niet op scheikunde, maar op Engels. Door de passie voor het vak van Arjen Linthorst, mijn toenmalige docent scheikunde, en het meedoen met de nationale scheikundeolympiade ben ik er echter achter gekomen dat Engels geen juiste keuze voor mij was.
Zelf heb ik meegedaan aan de NSO in 2015 (gedeelde 11e plaats) en 2016 (4e tijdens de nationale en brons met de IChO). Na de IChO in 2016 ben ik ook direct toegetreden tot de opgavengroep van de NSO en heb ik geholpen bij de organisatie en uitvoering van de nationale eindrondes in 2017 (RUG) en 2019 (Avebe). Vanaf 2020 zit ik in het NSO-comité.
Op de universiteit kwam ik er achter dat organische chemie het allermooiste is dat er bestaat. Dit zorgde er dan ook voor dat ik na mijn bachelor mij ben gaan specialiseren in ‘Catalysis and green chemistry’. Momenteel ben ik nog steeds bezig met mijn master, die ik in 2021 hoop af te ronden. Daarna is het plan om een PhD te doen richting organische synthese.
Tijdens de middelbare school ben ik begonnen met het geven van bijlessen voor bèta vakken, wat ik nog steeds met veel plezier doe. In het eerste en tweede jaar van mijn bachelor ben ik daarnaast ook nog een tijdje werkzaam geweest als docent scheikunde (en natuurkunde) aan een privé instituut.
Naast scheikunde geniet ik erg van puzzelen, lezen, wandelen, gamen en het kijken van films & series. In het weekend komt daar nog frequent dineren en wijn drinken bij. Mijn interesse in wijn is zelfs zo groot dat ik hoop in Oktober 2020 het examen SDEN 3 met succes af te ronden om later te kunnen starten met de opleiding tot vinoloog van de wijnacademie.
Piet Mellema
In 2008 heb ik de docentenopleiding aan de Universiteit Twente afgerond en ben als docent scheikunde gaan werken op het Twickelcollege in Hengelo. Sinds 2010 werk ik op het Gymnasium Beekvliet te Sint-Michielsgestel en vanaf 2020 combineer ik deze school met het Willibrord Gymnasium te Deurne.
Mijn eerste kennismaking met de NSO is in 1999 in welk jaar ik in klas 6 van het Dockingacollege te Dokkum zelf mee mocht doen. Daarna heb ik in 2006 de prijsuitreiking van de NSO eindronde op de Universiteit Twente mede mogen verzorgen en sinds ik docent ben probeer ik zo veel mogelijk leerlingen mee te laten doen met de NSO.
Op het Gymnasium Beekvliet ben ik olympiadecoördinator en zodoende zorg ik er voor dat we aan alle olympiades van SLO meedoen. Mijn ervaring is dat veel leerlingen het een leuke uitdaging vinden om het geleerde eens op een andere manier toe te passen en daarom besteden wij in de lessen ook tijd voor het maken van oude olympiadetoetsen. Tegenwoordig sluit de eerste ronde toets goed aan op de VWO stof, iets wat in 1999 nog niet zo was. Een van mijn taken zal ook zijn, vanuit mijn ervaring van het lesgeven, om deze aansluiting te bewaken.
Sinds 2019 ben ik betrokken bij de NSO-opgavengroep en heb ik ook hand en spandiensten bij landelijke organisatie verricht. Met ingang van schooljaar '20/'21 ben ik ook lid geworden van het NSO-comité.
Evelien Veltman – Managementassistente
Ik ben Evelien Veltman. Ik werk als managementassistente bij SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) in Amersfoort. Ik ben vanaf 1995 vanuit SLO betrokken bij de organisatie van de scheikundeolympiade. Het werk is in de loop der jaren wel erg veranderd, maar is nog steeds ontzettend leuk om te doen.
Ik ben getrouwd en heb twee studerende kinderen. Mijn hobby's zijn lezen, fietsen en films/series en sport kijken. Ook vind ik het heel leuk om concerten te bezoeken (pop- en rockmuziek). Om mijn conditie op peil te houden doe ik aan zwemmen en hardlopen.
Wout Davids – Adviseur †14-05-2023
Wout heeft scheikunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna gaf hij 13 jaar scheikunde aan het Casimirlyceum in Amstelveen. En doceerde hij chemie voor Weg- en Waterbouw, Bouwkunde en Electrotechniek aan de HTS (avond) in Amsterdam. Later werkte hij als natuurwetenschapper voortgezet onderwijs bij SLO. Hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe lesprogramma's scheikunde voor vwo, havo en mavo. Ook was hij medeauteur van de methode 'Chemie'.
In 1980 besloten Wout en zijn SLO-collega Hans Hoekman met Nederland mee te doen aan de Internationale Chemieolympiade (IChO). Die Olympiade bestond toen nog alleen in de zogenaamde Oostbloklanden en in Zweden en Oostenrijk. Wout en Hans hebben de Scheikundeolympiade (NSO) in de loop der jaren ontwikkeld tot een echt belangrijk nationaal scheikundeonderwijs evenement. Een evenement waarbij zowel leerlingen als leraren zich uitgedaagd voelen. Na zijn pensionering in 2003 heeft hij zijn min of meer dagelijkse olympiade taken overgedragen aan Peter de Groot en Emiel de Kleijn. Tot aan zijn overlijden bleef Wout als adviseur betrokken bij de NSO.
Wout was scherp van geest, een chemicus in hart en ziel, en als onderwijsman hield hij de NSO en IChO, waarvan hij ook enkele jaren President was, levend. In 2017 bij de 38e NSO aan de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg Wout mede op voordracht van de NVON een Koninklijke Onderscheiding voor zijn werk voor de olympiade en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
|